Sárkányhajó

Sárkányhajó

Aktuális programok

 

A sárkányhajóról…

A sárkányhajó egy olyan 12,5 m hosszú kenu típusú hajó, melyet elől sárkányfej, hátul sárkányfarok díszít.

Az Európai Sárkányhajó Szövetség a következőkben szabályozta a hajó és a lapát formáját és méreteit:

    • A hajótest 12,49 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt 13,5 méter hosszú, szélessége 1,15 méter, súlya 250 kg lehet.
    • A lapát hosszának 105 és 130 cm között kell lennie, a toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mind két oldala, amelyben kanál nem lehet. Európában is a hong-kongi szabvány az elfogadott, amely lefelé szélesedő tollú kenu lapát.
    • A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

A sárkányhajózás története

A sportág Csü Jüan (i. e. 343–278) az első jelentős kínai költő emlékét őrzi. A Csu-fejedelemségbeli Huaj fejedelem (i. e. 329–299) főhivatalnoka volt, akit reformtörekvései miatt megrágalmaztak és száműztek. Mikor hazája pusztulásának híre eljutott hozzá, bánatában a Mi-lo folyóba ölte magát. Egy dél-kínai népi legenda szerint, miután Csü Jüan a Mi-lo folyóba vetette magát, csónakjaikon, hajóikon rizsgombócot szállító környékbeli falusiak siettek oda, hogy megmentsék a költőt. Csakhogy túl későn érkeztek. Hogy távol tartsák a halakat és az ártó szellemeket a testétől, evezőlapátjaikkal a vizet csapkodták, és rizst szórtak a vízbe felajánlásként Csü Jüan szellemének, és hogy így eltereljék a testéből lakmározni kívánó halakat. Aznap éjjel a szelleme megjelent a barátai előtt, és elmondta nekik, hogy a folyóba ölte magát, s arra kérte őket, hogy háromszögletű selyemdarabba csomagolt rizsbatyukat dobjanak a vízbe, hogy így távol tartsák a sárkányt.  Csü Jüan szellemének hajóról történő keresése ünneppé vált, halálának évfordulóján, az ötödik holdhónap ötödik napján úgynevezett sárkányhajó-versenyeket rendeznek. Ez a Tuan-vu csie , vagy más néven a „dupla ötös ünnepe” , amit nem csak Kínában, hanem Vietnamban és Koreában is megünnepelnek.

A sárkányhajózás nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent. Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik.

Európában csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág, 1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként. A következő jelentős állomás volt 1989, amikor a hamburgi kikötő születésének 800. évfordulóján szerepelt a sárkányhajózás az ünnepi programban. 1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség,  Az első Sárkányhajó VB -t Kínában rendezték 1995-ben.

Magyarországon a sárkányhajózás 1995-ben kezdődött a német PG Mannheim kajak-kenu klubbal való kapcsolat révén. Az első hazai klubok az 1997. februárjában alakult Győri és Rába Sárkányhajó Klubok voltak. A következő évben kaptak egy használt sárkányhajót Németországból, és ekkor megalakult a Magyar Sárkányhajó Szövetség, amit fel is vettek az Európai Sárkányhajó Szövetségbe (EDBF).

Sárkányhajó verseny

  • Táv: 250 m és 500 m, 1000 m, 2000 m (körpályán)
  • Osztályok: nyílt (általában tiszta férfi), női és vegyes osztály. A vegyes legénységben minimum 8, maximum 12 nőnek kell eveznie. A dobos és a kormányos lehet ellenkező nemű is. 40 év feletti (senior) és 18 év alatti (junior).
  • Legénység: 20 fő lapátos, 1 fő dobos, 1 fő kormányos és 4 fő tartalék alkot egy legénységet (crew).

Ajánlataink

20180907_112307

Sárkányhajózás

4 órás program, melynek során két órás edzést követően, képessé válik a legénység amatőr versenyen indulni. Minimális létszám 12, maximális 21 fő / hajó, a kormányost mi biztosítjuk.

Költsége 50.000 Ft / hajó,

Sárkányhajó verseny 2, 3 vagy 4 hajóval

Délelőtt a felkészülés során a résztvevők megtanulnak együtt evezni,  majd az ebédet követően kerül sor több és változó távú futamra.

Költsége: 4.000 Ft / fő + ebéd, mely tartalmazza a hajók és felszerelések bérleti díját, a kormányosok és a mentőhajó költségét, valamint minden résztvevőnek egy érmet. Minimálisan 40 fő fizetendő.

A sárkányhajók bérlete

A hajókat csak referenciával rendelkezőknek adjuk bérbe.

4 órára: 40.000 Ft / db, egész napra: 50.000 Ft / db
kezdőknek kormányossal + 10.000 Ft, illetve 20.000 Ft
A bérleti díj tartalmazza a felszerelés költségeit is

Szállítás

A négy sárkányhajó szállítására alkalmas trailer (1500 kg) napi 10.000 Ft-ért bérelhető, vagy a szállítás megrendelhető.

Sárkányhajó verseny lebonyolítását bárhol vállaljuk, ennek költségét a távolság és a vízre szállás lehetőségének biztosítása határozza meg, kérésére pontos ajánlatot adunk.