fakultativ-programok

Fakultatív programok

I. Sátoraljaújhely – kalandpark, Borsi (Szlovákia) – Rákóczi szülőháza

Autóbuszos kirándulás Sátoraljaújhelyre.

Bobpálya

2275 méteres hosszúságával az ország és a térség leghosszabb bob pályája. Egy abszolút biztonságos, négy csövön rögzített kocsival történik a lecsúszás. Az utas természetesen magának is tud fékezni. A pályán a kocsik négy kerékkel gurulnak, centrifugális fékekkel ellátva, melyek 32 km/h sebességnél kezdenek fékezni, így korlátozzák a sebesség extrém megnövekedését azokon a szakaszokon, ahol a pálya lejtése nagyobb, mint 10%.

Kalandtúra a zöld pályán

A kalandtúra park által nyújtott szolgáltatások célja, hogy mindenki legyőzhesse saját „korlátait” mind fizikai, mind pszichikai értelemben, s ezáltal a résztvevők egyfajta testi- és mentális erőpróbán vehetnek részt. Emellett teljesen új és egyedi élményben részesülhetnek a pályarendszereken való végighaladás során.

A biztonság érdekében a résztvevő csoportok kötelező oktatáson vesznek részt, melynek keretében megtanulják a biztonságtechnikai eszközök helyes használatát és elsajátítják az alapvető alpintechnikai ismereteket. Gyermekek biztonságosan 110 cm–es magasságtól vehetnek részt a túrákon. 150 cm-es magasságtól 3 pálya áll rendelkezésükre.  1-1 pálya esetén 40-60 perc a pálya bejárási időtartama.

A Borsi kastély

Borsi, vagy ahogy szlovákul mondják: Borša, II. Rákóczi Ferenc szülőfaluja.

A kastély mindössze három kilométerre található Sátoraljaújhely belvárosától, a Bodrog partján. A Borsi magyar falu mellett fekvő ódon várkastély egyemeletes épület, melyben ma is megtekinthető az a tágas terem, ahol II. Rákóczi Ferenc 1676-ban született. Jelenleg a báró Vay-család tulajdona. Történelmi dokumentumok alapján tudjuk, hogy II. Rákóczi Ferenc édesanyja, Zrínyi Ilona a munkácsi várba menekült éppen, és útközben a borsi kastélyban hozta világra a későbbi fejedelmet.

II. Nyíregyháza – Vadaspark

Autóbuszos kirándulás a Tokajtól 30 km-re fekvő Nyíregyházára.

A közel 3500 állatot felvonultató gyűjtemény a fővárosi után a legnagyobb az országban. Az itt élő több, mint 300 faj közül csak Nyíregyházán látható különlegességek is megtalálhatók. Ilyen pl. a fehér tigris pár, az afrikai elefántcsalád, az indiai orrszarvúk és a gepárd pár.

Több, mint 20 fajmegmentési program részeseként sikeresen szaporodik a parkban a zsiráf, a lisztmajmocska, a jaguár vagy a szibériai tigris.

A 2010-es év újdonsága a Zöld Piramis, Tarzan Ösvénye és az Ócenárium. A Zöld Piramisnak nevezett épület földalatti szintjén az Indiai Óceán élővilága jelenik meg. A Tarzan ösvény a Szafari híddal kapcsolódik az Afrika-házhoz. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújt a program.

III. Dél-Zempléni körút, gyalogtúrával kombinálva a Kék-Túra útvonalon

Autóbuszos kirándulás a Tokaj-Regéc útvonalon. Regécen a résztvevők kiszállnak, megtekintik a regéci várat, majd a Kék-Túra útvonalán 12 km-t gyalogolva az Arka patak mentén elérik Boldogkőváralját. Itt várja túrázóinkat a busz, mely a vár megtekintése után Tokajba szállítja a csoportot.

Regéci vár

A vár 624 méteres, vulkanikus sziklaszirten épült a XIII. században. Rákóczi-várként ismert, mert az ő idejükben élte fénykorát. A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos hegyi várakhoz tartozott, mely még romos formájában is lenyűgöző látvány.

Boldogkő vára

A falu határában, északon áll a festői szépségű Boldogkő vára, amit az utazó már messziről észrevehet. A sziklát, amelyekre épült, különleges formája alapján nyugvó oroszlánnak is nevezik. A vár szabálytalan alaprajza a hegytető formáját követi. A várfalakról csodás kilátás nyílik egyik oldalon a Hernád völgyére, a másik oldalon a Zemplén vonulataira.

Kajak- és kenukölcsönzés, kenutúrák

Kajak-, kenukölcsönzés

Turistaházunk területén lehetőség van kajak-, illetve kenukölcsönzésre, melyeket térítés ellenében a folyók mentén bárhová el-, illetve visszaszállítunk. Rendelkezésünkre áll mintegy 160 beülőhely.  2-4 és 7 személyes túra kenujaink vannak, de rendelkezünk 1 és 2 személyes kajakkal is. Hajóink kitűnő műszaki és esztétikai állapotban vannak.

Bérleti díj: Kenu-1.000 Ft / beülőhely / nap, kajak -1.500 Ft / beülőhely / nap Az ár tartalmazza a mentőmellény és hajónként egy darab vízhatlan hordó biztosítását is.

Kenutúra a Bodrogon a tokaji vár romjaihoz

A Bodrog és a Tisza összefolyásánál található tokaji vár területe csak vizen közelíthető meg. Az egykori vár feltárása jelenleg is folyik. A Rákóczi vár romjait szakképzett régész vezetővel tekinthetik meg.

A kb. 4 órás program részvételi díja: 2. 000 Ft / fő, minimum 40.000 Ft / csoport.

Kenutúra a Bodrog-zug Tájvédelmi Körzetben

A Tokaj Bodrog-zug Tájvédelmi Körzet teljes területe 2002-től a Világörökség Tokaj-Hegyalja kultúrtájnak a része. 1989 óta nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, un. Ramsari Terület, ezen kívül a Natura 2000 hálózat része, melyen belül különleges madárvédelmi terület és kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

A kb. 4 órás program részvételi díja: 2.000 Ft / fő, minimum 40.000 Ft / csoport.  plusz 700 Ft/fő a Nemzeti Parknak fizetendő ártéri belépő.

Sárkányhajózás

4 órás program, melynek során két órás edzést követően, képessé válik a legénység amatőr versenyen indulni. Minimális létszám 12, maximális 21 fő / hajó, a kormányost mi biztosítjuk.

Költsége 50.000 Ft / hajó

Egész napos vízitúra

Tokajból a Bodrogon indul a túra a 3-as folyamkilométerig, ahonnan átemelést követően a Bodrog-zug Tájvédelmi Körzet területén a Zsaró és Diák éren érik el Zalkod községet. Itt a kenukat átszállíttatjuk a Tiszára, a résztvevők pedig átsétálnak a kb. 1,5 km-re lévő Tisza partjára, ahol vízre szállva folytatják túrájukat egészen Tokajig.

Részvételi díj: 2.900 Ft / fő, minimum 15 fő részvételével. Az összeg tartalmazza a nemzeti parki belépőt és a Zalkod-Tisza közötti kenuszállítás költségét is.

Kerékpár

Lehetőség van kerékpárkölcsönzésre is. Bérleti díj: 1.500 Ft / db / nap

Ajánlott útvonalak:

  • Tokaj – Szabolcs – Tokaj
  • Tokaj – Tiszalök – Tokaj
  • Tokaj – Tarcal – Bodrogkeresztúr – Tokaj
  • Tokaj – Balsa – Sárospatak – Bodrogkeresztúr – Tokaj

Vízitúrák

Vízitúrákat szervezünk a Tisza, a Bodrog, a Hernád, a Sajó és a Bódva folyókon. A kenukat, mentőmellényeket, vízhatlan hordókat biztosítjuk és igény esetén a résztvevőkkel együtt szállítjuk. Az egyes folyókat jól ismerő szakképzett vezetőket ajánlunk.

Kenujaink  2, 4 és 7, a kajakok 1 és 2 személyesek, kiváló műszaki és esztétikai állapotban vannak és közel 160 fő egyidejű túráztatására elegendőek.

Az egyes túrákra az igények és létszám ismeretében készséggel adunk külön árajánlatot.

A vízitúra szezon minden évben késő tavasszal a Bodrog- ártér túrával kezdődik, mely nagy élményt jelenthet minden természetbarátnak. Egyedülálló állat- és növényvilágával sok túrázót csalogat minden évben Tokajba. A terület közelsége (3 fkm) lehetővé teszi, hogy rendkívül alacsony áron mindenki számára elérhető legyen.

Lovaskocsis kirándulások

Lovaskocsis kirándulás a Taktaközbe

A Tiszából Tokaj alatt kiszakadó, ma már elmocsarasodott, Szerencstől a tiszaluci torkolatáig csatornává alakított Takta folyó és a Tisza közötti terület a Taktaköz. A kirándulás alkalmával sor kerül a hagyományos életmód és állattartás bemutatására.

Lovaskocsis kirándulás Szabolcs községbe

A kirándulás során alkalom nyílik a honfoglalás-kori Földvár és az Árpád-kori templom megtekintésére. A IX-X. században épített földvár Közép-Európa egyik legimpozánsabb ilyen jellegű építménye, sáncai a 10-12 méter magasságot is elérik. A templom falai között 1092-ben I. László király részvételével törvényhozó országgyűlést tartottak.

Lovaskocsis pincelátogatás

A kirándulás során a tokaji Szerelmi pincesortól a Csurgó völgyig 3 borászatot és pincét látogatnak meg a vendégek, ahol megkóstolják a házigazdák borait.

 

Boros programok

I. Pince és birtoklátogatás, városnézéssel idegenvezetővel Tokajban

A szőlőbirtok és pincelátogatás során a résztvevők megismerkednek a tokaji bor készítésének fortélyaival egészen a szőlőtőkék ültetésétől a borok palackozásáig. Megtekintenek egy szőlő feldolgozót és egy hagyományos boros pincét. Ezt követően idegenvezető kíséretében bemutatásra kerülnek Tokaj nevezetességei.

II. Borkóstolással egybekötött pince és birtoklátogatás, városnézés idegenvezetővel Tokajban

Az I. program kiegészül egy 3 boros borkóstolóval a pincelátogatás alkalmával. A borkóstoló során 3 különböző borfajta kerül felszolgálásra és bemutatásra. A kóstoló során a borfogyasztás rejtelmeibe vezetik be a kedves vendégeket.

III. Hajókirándulás Bodrogkeresztúrra a Dereszla Pincészetbe

A Danuvia Séta- és Rendezvényhajó a Bodrog folyón közel egy órás út során ér el Bodrogkeresztúrra. Az út során a vendégek megcsodálhatják a Bodrog mentén végighúzódó Tokaj-Eperjes hegység vonulatait, a folyó bal partján pedig a Bodrogzug Tájvédelmi Körzetet. A kikötőtől 150 méterre található Dereszla Pincészet és feldolgozó üzeme megtekintését követően a vendégek a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legszebb történelmi pincéjében vesznek részt egy borkóstolón.

IV. Borkóstolós vacsora

A Tokajba érkező vendégeket a koraesti órákban vendégül látjuk Tokaj egyik hangulatos boros pincéjében, ahol a borkóstolást követően finom vacsora kerül felszolgálásra.